O statuie de marmură a zeiţei Nemesis, extrem de bine realizată artistic, a fost descoperită de arheologii din Alba Iulia în locul în care în ultimele două săptămâni au mai fost găsite un altar votiv şi un basorelief de marmură, monumente care confirmă faptul că în castrul de legiunea Apulum a existat un templu, destul de rar întâlnit într-o asemenea locaţie. Întregul loc sacru, prin cele trei piese (statuia, basorelieful şi altarul votiv), datate la sfârşit de secol II- început de secol III, reprezintă cea mai importantă descoperire făcută în ultimul deceniu în anticul oraş Apulum, iar piesa cea mai spectaculoasă este statuia.
Directorul general adjunct al Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia, Constantin Inel, a prezentat, marţi, presei, statuia descoperită în timpul lucrărilor de cercetare arheologică efectuate în spaţiul dintre Catedrala Romano Catolică şi Catedrala Ortodoxă, piesă prin care se confirmă faptul că acolo a fost un templu. "Importanţa descoperirii este de prim nivel”, a subliniat acesta.
"Calităţile artistice ale piesei sunt deosebite. Pe lângă expresivitatea piesei şi elementele foarte exact redate ale anatomiei corpului şi ale îmbrăcăminţii, avem şi atributele care însoţesc această zeitate- un grifon, animal fantastic cu corp de leu şi cap şi aripi de vultur, plasat în partea dreaptă a zeiţei, la piciorul drept al acesteia”, a explicat Constantin Inel. Din păcate, lipseşte capul şi o parte din piciorul drept al grifonului, iar aripa dreaptă a fost recuperată, din fericire, fiind căzută lângă statuie. "Un alt atribut este acel Meta sau Tignum”, a mai spus Inel, referind-se la unitatea de măsurare a păcatelor, o balanţă cu care se cântăreau păcatele celor judecaţi de zeiţa Nemesis. Aceasta era deosebit de adorată de gladiatori şi de războinici, pentru că ei considerau că, dacă nu o îmbunează pe zeiţă, riscă să fie sacrificaţi în timp