Principalul obstacol în calea creării unui sistem eficient de colectare selectivă la nivel urban în România îl constituie ghenele de bloc, unde se aruncă deşeurile la grămadă, a declarat comisarul-şef al Gărzii de Mediu, Silvian Ionescu. Asta în contextul în care statistica europeană indică un procent de reciclare de 1% în România, în vreme ce obiectivul comunitar este de 50%.
„România are 60.000 de blocuri în care locuiesc 4,5 milioane de oameni. Toţi au ghene de gunoi şi nu se poate colecta selectiv într-un bloc în care gunoiul este aruncat pe tobogan. Trebuie să ne luăm inima-n dinţi şi să le închidem”, a spus acesta astăzi la Conferinţa „Managementul Integrat al Deşeurilor – Impactul Directivei Cadru şi Societatea Europeană a Reciclării”, organizată de Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă.
Acesta este doar unul dintre aspectele care fac dificilă implementarea unui sistem eficient de colectare selectivă şi reciclare la nivel naţional, aşa cum şi-a propus Ministerul Mediului dar şi cum ne obligă directiva europeană a deşeurilor. Oficialul european Julio Garcia Burgues, directorul de management al deşeurilor la nivelul Comisiei Europene, a avertizat că România mai are un lung drum de parcurs până când va putea îndeplini ţintele europene.
„99% din toate deşeurile municipale merg la groapă (faţă de media europeană de 38%), în pofida ţintelor de reciclare şi revalorificare impuse de UE. Procentul de reciclare este de 1%, iar media europeană este de 24 %”, a declarat Burgues. Până în 2020, România trebuie să ajungă la o ţintă de reciclare de 50% pe toate fluxurile de deşeuri. „Nu va fi deloc uşor”, a comentat Burgues pentru EVZ, evitând să spună dacă este optimist sau pesimist în privinţa atingerii acestui obiectiv.
În plus, el a atras atenţia asupra continuării închiderii gropilor de gunoi neconforme, dar şi asupra nevoii ridica