Cererea străinilor menţine deocamdată acest sector
Totuşi, vânzarea acestei producţii pe plan local s-ar putea dovedi problematică
Relansarea economică a României va continua să meargă "în două viteze, pe teren accidentat", producţia industrială fiind susţinută de cererea la export, în timp ce consumul intern va rămâne slab, pe fondul politicii fiscale restrictive, potrivit unei analize a Capital Economics.
Analiştii institutului britanic anticipează că BNR va menţine dobânda de politică monetară în acest an, optând să reducă inflaţia prin susţinerea leului, care va scădea costul importurilor. Astfel de măsuri vor fi însă de scurtă durată, deoarece ar afecta competitivitatea exporturilor. În acest context, cursul va suferi o corecţie până la sfârşitul anului, în sensul deprecierii leului.
Datele privind vânzările industriale sugerează că firmele şi companiile continuă să reducă inventarul acumulat, care ar putea fi epuizat în curând, susţinând creşterea producţiei în următoarele 6-9 luni, se spune în raport. Totuşi, vânzarea acestei producţii pe plan local s-ar putea dovedi problematică, notează analiştii. "Consumatorii din România continuă să fie cei mai pesimişti din UE potrivit indicatorului de încredere din raportul Eurostat pe luna martie. Acest pesimism continuă să fie reflectat de volumele pe retail", se arată în studiu.
''Politica fiscală va rămâne restrictivă, cu noi măsuri de austeritate''
Ameliorarea ritmului de scădere a vânzărilor cu amănuntul, de la 7,2% în ianuarie la 4,8% în februarie, faţă de perioadele respective din 2010, dar şi o uşoară ameliorare a indicatorului încrederii consumatorilor, sugerează că retailul ar putea începe să crească în următoarele 12 luni. "Cu toate acestea, cererea internă pare că va rămâne foarte atenuată. Politica fiscală va rămâne restrictivă, cu noi măsuri de austerita