Circa 90% dintre patronii care au fost depistaţi că practică munca la negru contestă în instanţă amenzile aplicate de ITM. Conducerea ITM Satu Mare susţine că procesele pot dura luni sau chiar ani şi că acest lucru împiedică publicarea numelor acestor societăţi pe site-ul instituţiei.
Potrivit unei strategii naţionale puse la punct de Ministerul Muncii privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate pentru perioada 2010 - 2012, începând din luna ianuarie 2011 toate Inspectoratele teritoriale judeţene trebuie să publice numele societăţilor comerciale care au fost depistate cu muncitori fără forme legale. Termenul pentru publicarea primelor liste era sfârşitul lunii februarie, însă Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Satu Mare încă nu afişat lista şi nici nu o va face în perioada următoare. Conducerea ITM Satu Mare motivează că firmele au dreptul să depună contestaţii şi că lista nu poate fi publicată până instanţele nu dau soluţii în toate cazurile. Problema cea mare este că 90% dintre firmele amendate de ITM din 1 ianuarie 2010 până la sfârşitul lunii martie 2011 au depus contestaţii. Este vorba de 203 angajatori, la care au fost depistaţi, în urma controalelor, 270 de muncitori fără forme legale de angajare.
„Până instanţele nu vor soluţiona contestaţiile depuse de angajatorii descoperiţi de inspectorii ITM nu vom putea publica listele. S-au depus prea multe contestaţii, circa 90% din firmele depistate din 1 ianuarie, iar, până nu se soluţionează toate, nu putem face publice numele firmelor. Aceste procese pot dura luni întregi, până la doi ani”, spune Alin Dan, directorul adjunct al ITM Satu Mare.
Amenzi de 810.000 de lei
Cei 154 de angajatori depistaţi în cursul anului 2010 şi cei 49 depistaţi din 1 ianuarie 2011 până la sfârşitul lunii martie au încasat în total amenzi în cuantum de 810.000 lei. Amenda pentru un „angajat” fără forme le