Angajaţii de la Staţia de Radioactivitate a Mediului din Iaşi, singura de acest fel de pe graniţa de nord-est a ţării, sunt în alertă. Specialişti care verifică din oră în oră dacă asupra României se abate vreun nor cu potenţial de poluare radioactivă au găsit iod radioactiv în depunerile de pe vârful Toaca din masivul Ceahlău.
Ora 14.40: Specialiştii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului spun că nivelul de radionuclizi (particule radioactive din atmosferă) nu pune în pericol sănătatea ieşenilor.
„Nu sunt valori care să prezinte risc. Într-adevăr, aceşti compuşi nu există în mod natural în atmosferă, deci sunt cu siguranţă produşi ai activităţii nucleare din Japonia şi o dovadă că inclusiv de la 10.000 de kilometri distanţă pot ajunge radionuclizi la noi“, a explicat Galea Temneanu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Ora 12:53: Cantităţile de iod radioactiv depistate pe masivul Toaca din Ceahlău nu au provocat efecte în rândul populaţiei.
„Ca efectele radiaţiilor să fie corelate la nivel conştient de populaţie este nevoie, în primul rând, ca lumea să le cunoască. În acest moment lumea nu ştie de aceste depuneri. Este mult prea repede ca efectele să se producă sau ca lumea să le depisteze din punct de vedere medical. Oricum valorile sunt mult prea mici pentru a provoca probleme", a spus Raul Papalicef, şef Serviciu Salvamont Neamţ.
Ora 12.30: „Valorile înregistrate la măsurătorile făcute de angajaţii noştri sunt de la 2,6 până la 3,2 milicuri (mBq) pe metru cub. Deocamdată, nivelul de radiocativitate depistat în aerul şi solul de pe Toaca se încadrează în limitele stabilite pentru ţările Uniunii Europene“, a declarat Dănuţ Pirchiu, şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi.
Citeşte şi:
Ieşenii care păzesc ţara de radiaţii (GALERIE FOTO)
Vom reveni cu amănunte