Fondurile deschise de investiţii au atras în martie subscrieri nete de 195 milioane lei, astfel încât activele nete ale acestora au ajuns să depăşească pragul de 6 miliarde lei, atingând 6,153 miliarde lei (1,5 miliarde euro), potrivit datelor AAF. Află ce fonduri au performat mai bine în ultimele 12 luni.
Investitorii privesc pe termen mai lung
Martie este prima lună în care pe grupa fondurilor de obligaţiuni a atras subscrieri nete mai mari decât cea a fondurilor monetare, 59 milioane lei vs. 15 milioane lei, semn că investitorii privesc către plasamente pe termen mai lung. Totuşi, cei mai mulţi bani au mers în martie, potrivit AAF, către fondurile denominate în euro – subscrieri nete de 120 milioane lei echivalent.
“Vedem primele semne că fondurile de obligaţiuni încearcă să recupereze decalajul faţă de fondurile monetare. Randamentele pe 12 luni pe care le înregistrează fondurile de obligaţiuni, coroborat cu o percepţie îmbunătăţită asupra riscului, se resimt în extinderea orizontului investire, de la 3-6-12 luni - în cazul fondurilor monetare, spre multianual - în cazul fondurilor de obligaţiuni”, ne-a declarat Dragoş Neacşu, preşedintele Erste Asset Management.
Neacşu speră ca aceste prime semne să se confirme treptat într-o tendinţă, astfel încât să se mai echilibreze situaţia fondurilor monetare cu cea a fondurilor de obligaţiuni.
De asemenea, şeful Erste Asset Management estimează că în acest ritm nu ar fi exclus ca industria fondurilor deschise de investiţii să atinga pragul de 2 miliarde euro la finalul anului.
Fondurile de obligaţiuni, cele mai rentabile din industrie
La sfârşitul primului trimestru, activele nete ale fondurilor monetare se cifrează la 3,3 miliarde lei (pondere de 53,6%), iar cele ale fondurilor de obligaţiuni – la 1,1 miliarde lei (o cotă de 18,1%).