Foto: Adevarul Putred de bogatul vameş Eugen Bogatu şI partenerii săi, foştii vameşi Marius Pilcă şI Eugen Făinărea, au pus mâna pe via Babadag. Peste 900 de localnici, care fuseseră împroprietăriţi cu cele 547 ha de viţă nobilă, plâng acum pe la porţile DNA. O anchetă e în curs de doi ani. Trioul Bogatu – Pilcă - Făinărea şi-a calculat acţiunile cu multă dibăcie, vreme de nouă ani. Printr-o serie de falsuri şI tertipuri, conducerea SC Vitis SA, care administra via Babadag iar în realitate servea interesele celor trei, a procedat în aşa fel încât cei 900 de ţărani proprietari să fie excluşi din acţionariat. În 2007 s-a produs apoi lovitura. Directoarea podgoriei i-a vândut contabilului şef 116.000 de acţiuni la 60 de bani acţiunea, adică 200 de lei hectarul de vie. După trei luni, contabilul i-a vândut directoarei o cincime, a păstrat o cincime pentru el, iar restul unei firme care-l avea acţionar pe Făinărea. Noii proprietari formează de îndată un consiliu de administraţie ce-i are în componenţă pe Bogatu şI Pilcă. Modificările se înscriu apoi la Registrul Comerţului şI publicate în Monitorul Oficial. Unde sunt cei 908 de proprietari ai viei de la babadag? Au dispărut... De doi ani, ţăranii bat în poarta DNA Constanţa: "Dar de noi aţi uitat?”
Eugen Bogatu Eugen Bogatu, fost şef al Vămii Port Constanţa, a fost numit în 2009 directorul Portului. El a fost reţinut de procurorii DNA pe 9 ianuarie, anul acesta, apoi arestat sub acuzaţia de a-l fi favorizat pe libanezul Said Baaklini în dosarul UCM Reşiţa, tentativa de fraudă de 60 de milioane de euro. Procurorii au stabilit ca Bogatu i-a cerut libanezului 20 de miliarde lei vechi ca să faciliteze scoaterea motoarelor din ţară, cu destinaţia Guineea. În prezent Bogatu e liber.
Eugen Bogatu, celebrul inculpat din afacerea "Baaklini", era polivalent. Când e vorba despre afaceri la limita legii, Bogatu şi "fra