Odata cu arestarea unuia dintre cei mai cunoscuti artisti din China, Ai Weiwei, represiunea Chinei impotriva miscarii de dizidenta ia amploare. Avand in vedere reputatia sa ca artist de clasa mondiala si critic acerb al guvernului de la Beijing, Weiwei era vazut ca un fel de barometru de toleranta a Chinei fata de dizidenti. Decizia de a-l aresta pe artist a fost luata, probabil, la cel mai inalt nivel, date fiind repercusiunile internationale ale unei asemenea masuri.
Retinerea lui Ai Weiwei este punctul culminant al represiunii intreprinse recent de catre China impotriva activistilor pentru drepturile omului, ale dizidentilor si avocatilor. Multi dintre ei au fost arestati. Cativa au fost condamnati la inchisoare. Intrebarea este: care sunt motivele pentru care China duce aceasta campanie impotriva dizidentei?
1. Teama de o posibila "Revolutie a Iasomiei"
Explicatia cea mai la indemana ar fi ca Beijingul implementeaza tactici preventive, pentru a evita o "Revolutie a Iasomiei" chinezeasca. Revoltele care zguduie lumea araba i-au surprins si alarmat pe liderii chinezi. Desi conditiile din China nu seamana cu cele din Orientul Mijlociu, liderii chinezi au motive de nesiguranta: inflatia este in crestere, somajul este ridicat, iar resentimentul popular impotriva coruptiei este intens.
Autoritatile de la Beijing au luat masuri impotriva activistilor chinezi, in contextul in care un anunt raspandit pe internet le cerea oamenilor sa se adune in mai multe orase pentru "o Revolutie a Iasomiei", nume inspirat de revolta ce a dus la plecarea din fruntea statului a presedintelui tunisian.
Ingrijorat de aspiratiile democratice ale lumii arabe, Beijingul a cenzurat forumurile de discutii pe internet si site-urile de microblogging, folosite de numerosi chinezi pentru a face schimb de informatii. Printre cuvintele cenzurat