Cu foarte rare excepţii, toţi cosmonauţii ruşi sunt credincioşi, a declarat duhovnicul acestora pentru cotidianul Moskovski Komsomolets.
“Din 2006, doar doi cosmonauţi s-au declarat atei şi au refuzat binecuvântarea mea” înainte de a pleca în spaţiu, a declarat părintele Iov Talats, egumen al Metocului patriarhal “Schimbarea la Faţă”, din Centrul de formare a cosmonauţilor de lângă Moscova. “Unul dintre ei chiar a scos toate icoanele de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), fără să se gândească la colegii lui. Dar nu trebuie să judecăm noi, e dreptul fiecăruia să-şi aleagă propriul drum.”
Potrivit părintelui, majoritatea cosmonauţilor sunt bucuroşi să viziteze biserica, unii împreună cu întregul lor echipaj. “Dima Kondratiev, bunăoară, a venit împreună cu colega americană, Catherine Coleman şi cu colegul italian Paolo Nespoli. I-am binecuvântat pe toţi, i-am stropit cu apă sfinţită şi le-am dăruit trei icoane. Au fost foarte fericiţi.”
Părintele participă la fiecare lansare în spaţiu de la cosmodromul Baikonur, în Kazahstan, pentru a stropi racheta cu agheazmă şi a-i binecuvânta pe cosmonauţi înainte ca aceştia să-şi îmbrace costumele spaţiale.
“După care, când racheta îşi ia zborul, mă rog lui Dumnezeu”, spune părintele Iov.
Deseori, cosmonauţii îl cheamă pe duhovnicul lor de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi îi cer să se roage pentru ei înainte de a ieşi în spaţiu, povesteşte duhovnicul.
Un cosmonaut care se declarase ateu a descoperit credinţa după o pană a rachetelor de frânare la aterizare. În mod miraculos, după ce cosmonautul s-a rugat, rachetele au început să funcţioneze, spune părintele Iov.
După 70 de ani de ateism sovietic, Biserica Ortodoxă Rusă, care cunoaşte o perioadă de înflorire după dispariţia URSS în 1991, este din ce în ce mai prezentă în viaţa socială, mai cu seamă în armată, notează La Croix.