Cornel Urcan, fost director al celui mai mare hotel comunist din Timişoara, a decedat la Spitalul Municipal Timişoara, la 18 septembrie 2009, în urma unei afecţiuni intestinale. La cinci zile după moartea lui Urcan, fiul său a obţinut o sentinţă de jumătate de milion de dolari.
Cornel Urcan a muncit de la 14 ani, ca ospătar, iar la Hotelul Continental, aflat în centrul oraşului, a lucrat încă de la începutul anilor `70. A fost şef de sală, director de restaurant şi apoi şeful întregului complex al Hotelului Continental, unde avea în subordine 200 de angajaţi. „Putea să ducă farfuriile pentru 24 de persoane pe o singură mână, plus buchetul de pahare aferent”, a povestit fiul, Tinel Urcan. Urcan era singurul ospătar convocat să îl servească pe dictatorul Nicolae Ceauşescu şi pe soţia sa, Elena, la dineurile oficiale când preşedintele comunist avea invitaţi de rang înalt. A servit opt preşedinţi şi 14 premieri, începând cu anii ‘80, la Cotroceni, Casa Poporului, la vilele lui Ceauşescu de la mare, la munte sau în vizitele din ţară.
La un pas să ia hotelul
În 1999, Cornel Urcan avea plătite 27 de rate pentru Hotelul Continental. El fost aruncat după gratii în anul 2001, când mai avea de achitat doar trei rate pentru a intra în posesia hotelului. Familia sa spune că partenerii de afaceri au vrut să-l împiedice să-şi îndeplinească visul de o viaţă. „A luat împrumut de la ei să cumpere hotelul, care era viaţa lui. Acolo a lucrat timp de 30 de ani, câte 16-17 ore pe zi. Iar ei i-au făcut o plângere penală, cum că a furat bani din contabilitate. Ei au rămas cu hotelul, iar tatăl meu a fost ucis de procese”, a mai spus Tinel Urcan. Cornel Urcan a stat un an şi jumătate în arest preventiv. Acolo s-a îmbolnăvit de tuberculoză, iar o perioadă a fost internat la Spitalul Penitenciarului Jilava. Procesul său a durat opt ani, iar Urcan a fost achitat d