Cartea lansată de un filosof britanic este structurată asemănător Bibliei şi conţine o Geneză newtoniană şi un decalog laic.
Un profesor de filosofie britanic a reunit într-o carte texte ale marilor gânditori şi filosofi ai lumi, ca o alternativă la Biblie destinată ateilor şi nu numai.
"Biblia umanistă" (în original The Good Book: A Humanist Bible) a văzut lumina tiparului luna aceasta şi este rezultatul mai multor decenii de selecţie atentă a filosofului A.C. Grayling, profesor la Birkbeck College, în cadrul Universităţii din Londra, cuprinzând în cele peste 600 de pagini peste 1000 de texte reprezentative ale unor filosofi, scriiori, poeţi, texte tradiţionale sau fragmente din lucrări ştiinţifice.
Mărul atracţiei, în loc de cel al discordiei
În încercarea de a face cartea cât mai uşor de lecturat şi de înţeles, Grayling a aranjat paginile "Bibilei umaniste" într-un mod asemănător Bibliei, cu cîte două coloane de text pe pagină, şi a structurat volumul în cărţi, capitole - primul fiind intitula chiar Geneza - şi versete. Mai mult, cartea este scrisă într-o engleză care transcende epocile.
Ca şi povestea biblică, volumul debutează cu o scenă petrecută într-o grădină, numai că în loc de Adam şi Eva, Geneza lui Grayling îl invocă pe Isaac Newton, geniul care a pus în evidenţă legea atracţiei universale.
"Căderea unui fruct de pe ram a născut întrebarea despre adevărata natură a lucrurilor", spune primul psalm al "Bibliei umaniste".
"Newton a văzut în grădina sa ceea ce nimeni nu văzuse până atunci: că mărul atrage Pământul în aceeaşi măsură în care Pământul atrage mărul, cu o forţă a naturală cu acţiune reciprocă şi care cuprinde toate lucrurile într-o unificatoare îmbrăţişare", spune în continuare textul.
Ultimul capitol al Bibliei Umaniste alcătuieşte o versiune ateistă a