Un raport prezentat astăzi în Parlamentul European arată că România şi Bulgaria îndeplinesc condiţiile tehnice de aderare la spaţiul Schengen, la un nivel „satisfăcător" sau „bun". Totuşi, nu acest for are ultimul cuvânt de spus în privinţa României, ci Consiliul European. Aici, fiecare stat membru UE trebuie să fie de acord cu intrarea în Schengen a României. Ţări ca Franţa sau Olanda şi-au exprimat deja rezervele şi au propus chiar modificarea din mers a criteriilor de aderare.
Europarlamentarul portughez Carlos Coelho, raportorul european pentru aderarea României şi Bulgariei, scrie în raportul pe care l-a prezentat astăzi în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European, că în prezent nu mai există obstacole în calea integrării României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.
„Raportorul conchide că, deşi persistă anumite aspecte care vor trebui să facă obiectul unei raportări regulate şi al unei monitorizări, la un moment dat în viitor, acestea nu constituie un obstacol în calea aderării depline a acestor două state membre. (...) În acest stadiu, atât România, cât şi Bulgaria au dovedit că sunt suficient de pregătite să aplice în mod satisfăcător dispoziţiile acquis-ului Schengen", scrie Carlos Coelho în raportul său.
Comisia de specialitate a Parlamentului Europen ar urma să voteze acest raport, prezentat astăzi la Bruxelles, abia pe 2 mai. Plenul Parlamentului ar urma să supună rezoluţia la vot pe 4 iunie. Abia atunci, dacă este aprobat, actul intră pe masa de lucru a Consiliului European, care urmează să aibă ultimul cuvânt în privinţa aderării la Schengen a României.
România şi-a îndeplinit obligaţiile cu privire la aderarea în spaţiul Schengen. Raportul menţionează că "funcţiile SIS şi SIRENE au fost corect activate, în conformitate cu acquis-ul Schengen aplicabil. Echipamentele şi instalaţiile util