Zeci de icoane vechi de sute de ani au fost expuse la muzeul Ţării Făgăraşului. Iconografii care le-au realizat s-au inspirat din gravurile regăsite în cărţi religioase care au fost tipărite prin anii 1600-1700. Această expoziţie cuprinde icoane pe sticlă care prezintă în special evenimentele principale ale Sfintelor Sărbători de Paşte.
Ca în fiecare an, reprezentanţii Muzeului „Valeriu Literat“ au organizat o expoziţie dedicată sărbătorilor pascale. Sub denumirea de „Cartea veche, sursă de inspiraţie“ muzeul găzduieşte zeci de icoane cu o vechime semnificativă. Spre deliciul iubitorilor de artă, exponatele sunt inspirate din cărţi religioase, mai exact din gravurile cu care erau împodobite aceste cărţi. Tehnica folosită este una inedită numită xilogravură, xilon în limba greacă însemnând lemn.
„Prezentăm în două săli valori ale patrimoniului nostru excepţional. E vorba de cartea veche începând cu „Cazania lui Varlaam“ apărută la 1643 la Iaşi sau cartea românească de învăţătură şi de asemenea o bună parte din icoanele pe sticlă cele mai reprezentative ale centrelor de pictură pe sticlă din Ţara Făgăraşului“, a declarat directorul muzeul „Valer Literat“, Gheorghe Dragotă.
Gravurile din cărţile religioase tipărite la Râmnic, Buzău, Bucureşti, Târgovişte şi Blaj au reprezentat cea mai importantă sursă de inspiraţie pentru zugravii de icoane pe sticlă din Ţara Făgăraşului. Exponatele pe care le puteţi vizita la muzeul Ţării Făgăraşului au diverse teme. „Aceste teme sunt multiple începând cu „Naşterea lui Iisus“ cu „Maica Domnului cu Pruncul“, „Răstignirea“, „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul“, „Buna Vestire“ şi alte teme religioase binecunoscute“, a mai spus Dragotă.
Această expoziţie este dedicată nu numai făgărăşenilor ci şi vizitatorilor muzeului şi încearcă să transmită oamenilor un mesaj de apropiere mai ales acum, când sărbătorile pascal