Militarul are o impresionantă colecţie de locomotive, nave şi avioane, toate lucrate în carton şi placaj de-a lungul a peste 20 de ani.
Laurenţiu Sabie este jandarm în cadrul Postului Montan Câmpulung Moldovenesc, iar modelismul reprezintă pentru el cel mai plăcut mod de a se destinde după o zi de muncă. Pasiunea pentru modelism a luat naştere încă din copilărie, când era în clasa a V-a. „Tata era mecanic de locomotivă şi, pentru că pe vremea aceea nu-şi permitea să ne cumpere tot felul de jucării, mă lua cu el la serviciu. Mi-au plăcut foarte mult locomotivele şi de acolo mi-a venit ideea să fac modelism“, a povestit Laurenţiu Sabie.
Avioane şi locomotive din materiale rciclabile
În anul 1985 şi-a procurat prima revistă de modelism şi a învăţat tehnica necesară realizării machetelor din carton. Pe lângă aceasta, era foarte talentat la desen tehnic şi se pricepea la geometrie, cunoştinţe esenţiale în această artă. „Contează foarte mult să te pricepi la desen tehnic şi matematică, să ai răbdare şi abia apoi vorbim de talent artistic. Am învăţat singur tot ce era nevoie pentru a face aceste machete din materiale reciclabile“, a precizat jandarmul montan.
Înainte de majorat, Laurenţiu Sabie avea deja câteva nave create de mâna lui. A lucrat la prima sa piesă, o navă de mărfuri de 10 centimetri, din carton, câteva săptămâni. În perioada copilăriei a realizat zeci de modele de avioane, nave şi locomotive, unele dintre ele degradându-se de-a lungul timpului, iar altele se mai găsesc încă în colecţia sa. „Am 15 modele profesioniste, iar cele din placaj, deşi sunt mai grele, pot zbura. Am acasă o cameră mare plină cu astfel de piese. Lucrez la ele numai în timpul liber şi mă relaxează“, a spus Laurenţiu Sabie.
A părăsit Lugojul pentru Câmpulung Moldovenesc
În 1991 a plecat din Iaşi pentru a face armata la Lu