Agenţia japoneză pentru Siguranţă Nucleară a ridicat, marţi, accidentul nuclear de la centrala Fukushima la nivelul maxim, de 7 pe scara evenimentelor nucleare şi radiologice (INES), atribuindu-i aceeaşi gravitate cu dezastrul de la Cernobîl, relatează AFP, citat de Mediafax.
Agenţia a precizat însă că nivelul emisiilor radioactive înregistrat de la începutul accidentului nuclear de la Fukushima este de 10 la sută din cel măsurat în 1986, după catastrofa nucleară de la centrala din Ucraina.
Măsurătorile disponibile privind radioactivitatea de la centrala Fukushima Daiichi (nord-estul Japoniei) "arată niveluri echivalente nivelului 7", a declarat un reprezentant al Agenţiei.
El a subliniat că această decizie a fost luată "pe baza măsurătorilor (nivelului) de iod şi cesiu din atmosferă".
"Vom continua să monitorizăm situaţia. Este un nivel provizoriu", a precizat el, adăugând că decizia definitivă de a clasa acest accident la nivelul 7 va fi luată ulterior, de un comitet de experţi internaţionali.
Doar catastrofa de la Cernobîl a fost clasată, până în prezent, la acest nivel maxim al scalei internaţionale INES, ceea ce înseamnă că s-a produs "o emisie majoră de materii radioactive", cu "efecte considerabile asupra sănătăţii şi mediului".
Potrivit scării INES, care evaluează gravitatea incidentelor nucleare, nivelul 0 corespunde absenţei unei anomalii, iar nivelul 7, cel mai important, unui "accident major".
Agenţia japoneză a clasat, anterior, accidentul la nivelul 5, corespunzând unui "accident care are consecinţe extinse", în timp ce agenţia franceză din domeniu aprecia că acesta este de nivelul 6, cel al unui "accident grav".
Fukushima Daiichi este grav avariată, după ce a fost afectată de un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 9, urmat de un tsunami uriaş, la 11 martie.
Sistemele de răcire ale reactoarelor