Parlamentarii au înfiinţat o comisie de anchetă a companiei Petrom, pentru a investiga modul în care formează preţul pentru carburanţi, precum şi perioada post-privatizare.
“Deocamdată ancheta este asupra unui singur jucător, compania Petrom. Urmează să extindem ancheta şi asupra celorlalţi jucători de pe piaţa carburanţilor, pentru a vedea modul cum îşi calculează preţurile la pompă, în funcţie de cotaţii şi curs valutar”, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei de industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, Iulian Iancu.
Iancu a subliniat că toţi operatorii sunt obligaţi să se prezinte în faţa comisiei parlamentare de anchetă şi să justifice preţul la pompă, dând ca exemplu Bulgaria, care a îngheţat aceste preţuri.
“Guvernul României poate să intervină în condiţii de criză la preţul la pompă al combustibililor. Petrom nu are nimic împotrivă, dacă ar fi o decizie a Guvernului. Îngheţarea preţurilor la carburanţi se poate face de către Guvern şi conform legii va fi pe termen limitat de şase luni sau un an”, a mai spus Iulian Iancu.
“Probabil, dacă Petrom nu era privatizată, azi nu vorbeam de 5-6 lei/litru (preţul benzinei – n.red), poate de 8 lei”, a spus, potrivit Evz, Greg Konieczny, CEO pe România al Franklin Templeton Investment Management, managerul Fondului Proprietatea.
El a adăugat că poate că nu era necesar pentru stat să privatizeze Petrom, dar rezultatele pentru buget sunt vizibile.
Parlamentarii au înfiinţat o comisie de anchetă a companiei Petrom, pentru a investiga modul în care formează preţul pentru carburanţi, precum şi perioada post-privatizare.
“Deocamdată ancheta este asupra unui singur jucător, compania Petrom. Urmează să extindem ancheta şi asupra celorlalţi jucători de pe piaţa carburanţilor, pentru a vedea modul cum îşi calculează preţurile la pompă, în funcţie de cotaţii şi curs valutar”, a declarat,