Foto: Reuters Cu peste 600 de milioane de conturi active (după ultimele statistici publicate), Facebook rămâne în continuare business-ul numărul 1 în online. Şi nu e de mirare că toată lumea vrea ceva de la Facebook: unii doar „socializare online”, alţii văd unealta eficientă de marketing, bloggerii aruncă link-uri pentru sporirea traficului, iar recente revolte politice şi sociale s-au bazat foarte mult pe expunerea extraordinară a acestei platforme.
După cum era de aşteptat, şi-au făcut apariţia şi cyber-infractorii. Nu vă gândiţi însă că NASA, Pentagonul sau marile bănci nu mai prezintă interes. Doar că, din păcate, anumite vulnerabilităţi (sau facilităţi ar spune unii), coroborate cu lipsa de precauţie a utilizatorilor înlesnesc accesul la informaţiile personale sau chiar la construirea unor baze de atacuri informatice.
În acest context, firmele specializate în securitate informatică monitorizează atent aceste platforme de socializare online, trag semnale de alarmă când depistează aplicaţii „maliţioase”.
Dar nu numai aceste organizaţii încearcă să ne informeze în legătură aspectele legate de securitatea Facebook, ci şi... „hackerii buni” (White-hat hackers).
Cum România este listată în prezent cu peste 3 milioane de utilizatori ai acestei platforme, unul dintre membrii comunităţii White Hat din România (sub pseudonimul „Pax”) arată cu degetul spre puzderia de aplicaţii care îşi fac de cap pe Facebook. Potrivit lui „Pax”, aplicaţiile Facebook nu sunt verificate de programatori certificaţi să valideze publicarea acestora. Acestea se pot lansa de oricine. Codul-sursă nu e la dispoziţia oricui pentru evaluare, prin urmare, scopul adevărat al aplicaţiei respective nu este cunoscut.
De cele mai multe ori, aplicaţiile sunt interesante, nu ridică semne de întrebare, cu scopul de a atrage cât mai mulţi utilizatori. Procesul fiind automat