Ţinta aderării României la zona euro rămâne 2015, a declarat, marţi, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, Adrian Vasilescu, potrivit NewsIn.
"Noi am menţinut ţinta pentru 2015 şi, deocamdată, rămâne în picioare. Păcat este că numai BNR a luat foarte în serios această problemă a aderării la zona euro. Am format un comitet de aderare la zona euro, am reuşit să atragem şi MFP în acest comitet. Se întruneşte de două ori pe lună. Mâine este, de exemplu, o reuniune a comitetului respectiv. Discutăm teme legate de această aderare, facem analiză a unor momente când alte ţări şi-au pregătit intrarea în zona euro, ce au făcut ele, experienţele acestor ţări şi încercăm să convingem cât mai multe autorităţi că această aderare a României la euro este o roblemă a ţării, a întregii.
Vasilescu a explicat că programul aderării la euro va fi programul de dezvoltare a ţării, pentru că după aderare se pune problema integrării în Uniunea Europeană şi, ulterior, în zona euro.
Întrebat care sunt ţintele trecute în raportul de convergenţă care urmează să fie trimis la UE, Vasilescu a răspuns că nu ştie.
De asemenea, nu şi-a exprimat nicio părere cu privire la realismul programului de aderare, în contextul actual.
"Prognozele care se fac sunt aiurea, pentru că nu se ştie nimeni ce conjuncturi vor apărea. Este posibil ca în 2-3 ani peisajul european să se schimbe în totalitate şi este posibil ca, tot atunci, zona euro să aibă nevoie de România aşa cum Uniunea Europeană a avut nevoie de România la un moment dat şi a intrat în 2007, deşi foarte puţine erau vocile care credeau că va intra în 2007'', a explicat consilierul.
Acesta a spus că nu inflaţia este una dintre cele mai mari probleme cu privire la respectarea calendarului aderării la zona euro, pentru că inflaţia este mai mult statistică decât reală.
În opinia lui Vasilescu, doar o