Tinerii interesaţi de deschiderea propriei afaceri nu se pot baza pe finanţarea europeană în demersul lor, decât dacă proiectul se dezvoltă în mediul rural. Există, în schimb, programe naţionale care oferă o mână de ajutor antreprenorilor aflaţi la început de drum. Suma ce poate fi obţinută de la bugetul de stat este substanţial mai mică decât banii care ar putea fi accesaţi prin intermediul fondurilor europene, dar demersurile pentru înscrierea în programul vizat sunt relativ uşoare şi, de multe ori, nu este necesar nici ajutorul unui consultant.
Un studiu despre antreprenoriat, realizat anul trecut în rândul tinerilor din principalele centre universitare din ţară, a arătat că peste 70% dintre ei s-au gândit să îşi demareze propria afacere, însă doar 17% dintre intenţii s-au şi concretizat. În România, 1 din 100 de tineri decid să înceapă o afacere pe cont propriu, faţă de 1 din 4 tineri în Cehia, Polonia sau Ungaria, iar cele mai frecvente cauze invocate sunt lipsa banilor şi birocraţia.
Dacă nu deţineţi încă o afacere, dar vă gândiţi la înfiinţarea uneia, programul care vă poate veni în ajutor este cel" pentru "stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”, program lansat în 2011 şi finanţat din bugetul de stat. Pot accesa aceste fonduri nerambursabile cei cu vârsta de până în 35 de ani, dar suma ce poate fi obţinută este de cel mult 10.000 de euro, iar aceasta acoperă doar 50% din valoarea proiectului de investiţii, cealaltă jumătate urmând să reprezinte contribuţia beneficiarului. Dacă antreprenorul nu deţine suma necesară, poate apela la credit de la instituţia bancară parteneră.
Acest program a fost lansat pentru susţinerea mediului de afaceri, o prioritate a Guvernului în 2011, aşa cum a declarat şi premierul Emil Boc: „Guvernul va sprijini înfiinţarea şi dezvoltarea a cel puţin 1.100 de firme î