Stepele bogate în resurse au pus Kazahstanul pe primele locuri în liga celor mai mari producători de uraniu şi petrol din lume. De la independenţa de URSS în 1991, resursele de petrol ale ţării, pe locul 11 în lume după Nigeria, sunt pe mâinile unui singur om - preşedintele Nursultan Nazarbaev. Supranumit lord al stepelor, Nazarbaev se pregăteşte să intre în a treia decadă de mandat după ce populaţia l-a reales cu o majoritate străină regimurilor democratice de 95,5% din voturi. Stabilitatea este cuvântul-cheie în acel colţ de lume.
În aeroportul din Astana, un grup de observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), veniţi în capitala Kazahstanului pentru a monitoriza alegerile prezidenţiale din 3 aprilie, aşteptau îmbarcarea pentru zborul spre Frankfurt luni după-amiaza. "I observ you and you observ me", glumeşte un bărbat de vârsta a treia cu colega sa observator.
În urmă cu doar câteva ore, misiunea OSCE a făcut public raportul cu privire la alegerile prezidenţiale din Kazahstan. Despre constatarea unor serioase neregularităţi în procedura de votare, lipsa unei opoziţii puternice şi despre nevoia de reforme democratice au scris observatorii internaţionali în raportul de monitorizare. Cu toate acestea observatorii OSCE au confirmat rezultatul alegerilor: victoria preşedintelui în funcţie cu 95,5% din voturi greu de explicat într-un regim democratic. Rezultatul alegerilor din 3 aprilie 2011 din Kazahstan trezeşte însă amintiri din epoca de aur a României, când Nicolae Ceauşescu ieşea învingător cu 99% din voturi.
În aceeaşi după-amiază, preşedintele în funcţie Nursultan Nazarbaev celebra victoria în alegerile prezidenţiale, asigurându-şi astfel încă cinci ani la conducerea ţării, care se vor adăuga altor douăzeci pe care i-a petrecut la cârma Kazahstanului. Preşedintele are dreptul să candideze ori de