Directorul general al FMI, francezul Dominique Strauss-Kahn a cerut Germaniei să-şi rezolve problemele din sectorul bancar, făcând referire la băncile regionale care au nevoie de recapitalizare, potrivit publicaţiei economice Handelsblatt, citată de AFP.
"Există încă probleme în sectorul bancar german, în unele cazuri fiind nevoie de recapitalizare şi stabilizare", a afirmat Strauss-Kahn, subliniind că problema este prezentă şi în alte state europene. Apelul vine pe fondul speculaţiilor conform cărora o parte din băncile germane de stat vor pica testele de stres la care vor fi supuse marile bănci europene.
Germania nu a profitat de criza financiară pentru a-şi curăţa şi pune pe picioare băncile, aşa cum au făcut de exemplu SUA, spun chiar bancherii nemţi. "Cea mai importantă problemă din sectorul bancar german a rămas nerezolvată", spune Heinz Hilgert, care a fost numit în 2008 director executiv al băncii WestLB, însă a demisionat după un an. La fel ca şeful FMI, Hilgert se referă la mult amânata reorganizare a băncilor de stat, care pentru a nu intra în colaps în timpul crizei financiare, au primit injecţii de capital de miliarde de euro.
La scurt timp după falimentul Lehman Brothers, în toamna lui 2008, guvernul german a creat un fond special de salvare a sectorului financiar (Soffin), în valoare de 480 mld. euro, 400 mld. euro sub formă de garanţii şi 80 mld. euro pentru injecţii de capital. Atunci, Germania nu a fost singura ţară din zona euro care şi-a recapitalizat băncile, Franţa şi Spania creând la rândul lor fonduri similare în valoare de 360 mld. euro, respectiv 100 mld. euro.
Necesitatea creării Soffin în Germania a apărut deoarece activele în care au investit băncile germane s-au dovedit a fi toxice. Problema este că în prezent instituţiile financiare din Germania încă deţin aceste active toxice, iar guvernul am