Circa 3,5 miliarde euro ar putea fi strânse prin Oferte Publice Iniţiale (IPO-uri) la "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica" fără ca statul să fie nevoit să renunţe la pachetul majoritar, a declarat, ieri, Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele executiv al "Franklin Templeton Investments" şi fund manager pentru "Fondul Proprietatea".
"În cazul Hidroelectrica ar putea fi strânse 2,2 miliarde de euro, iar la Nuclearelectrica, 1,3 miliarde euro", a spus Konieczny, luând în calcul o valoare a activelor nete de 3,9 miliarde euro la "Hidroelectrica" şi respectiv, de 1,67 miliarde euro, la "Nuclearelectrica", potrivit unor statistici de la finele lunii februarie.
În prezent cele două companii sunt deţinute majoritar de statul român, Fondul Proprietatea fiind acţionar minoritar, cu 20% din "Hidroelectrica" şi circa 10% din "Nuclearelectrica".
Încă de la preluarea mandatului de administrator al "Fondului Proprietatea", reprezentanţii "Franklin Templeton" au pledat pentru listarea celor două companii energetice la bursă, opunându-se planurilor guvernului de a le include în cei doi campioni energetici naţionali "Electra" şi "Hidroenergetica".
În scenariul prezentat ieri de fund manager-ul FP, în urma unei Oferte Publice Iniţiale, statul ar putea să îşi reducă participaţia la "Hidroelectrica" de la 80% la 51%, iar Fondul Proprietatea ar putea să îşi diminueze deţinerea la 13%, rezultând un free-float de 36%. În cazul "Nuclear-electrica", statul ar putea să rămână cu o deţinere de 51%, iar Fondul Proprietatea, cu una de 6%, în urma unui IPO.
Grzegorz Konieczny a criticat, ieri, din nou, practica încheierii contractelor prin care "Hidroelectrica" vinde energie electrică, sub preţul pieţei, către anumite companii.
"Ştim cu toţii care este situaţia de la Hidroelectrica. Numai în 2009, compania a pierdut circa 800 de milioane de lei din profit d