România mai are doar un pas până la decizia finală referitoare la aderarea la Schengen. Comisia din Parlamentul European în care se discută dosarul s-a reunit astăzi pentru a asculta prezentarea finală a lui Carlos Coelho, raportorul PE pe acest subiect.
"Toate condițiile de aderare au fost îndeplinite", spune raportul Parlamentului European. Există anumite aspecte care vor continua să fie monitorizate pe viitor, pentru ca toate statele membre să fie satisfăcute cu progresul celor două țări în apărarea granițelor, însă acestea nu constituie "nicidecum un obstacol în calea lor spre aderare", mai scrie raportul.
După ce acest raport va suporta modificări din partea europarlamentarilor din comisia de libertăți civile, afaceri interne și justiție(LIBE) și va fi adoptat oficial, cele două țări au la dispoziție șase luni pentru a implementa ultimele măsuri necesare intrării în Schengen. Termenul-limită pentru amendamente este joi (14 aprilie), iar pentru vot 2 mai. Parlamentul European își va exprima poziția prin vot în ședința plenară de la Strasburg în luna iunie.
În timp ce România îndeplinește toate condițiile deja, Bulgaria trebuie să pregătească un plan pentru a face față unui număr mare de imigranți la granița terestră cea mai sensibilă a ei, cea cu Turcia.
Europarlamentarul Jean-Marian Marinescu, prezent și el la ședința comisiei LIBE de marți
"Aderarea Romaniei la Schengen nu este un cadou oferit țării noastre, ci o recunoaștere a meritelor și eforturilor sale. Sunt convins că raportul va fi votat cu o largă majoritate, ceea ce va constitui o presiune politică importantă asupra Consiliului în momentul votului din iunie", a spus europarlamentarul Jean-Marian Marinescu.
România, mai pregătită decât Ungaria și Polonia
"Eu am fost chiar pe teren în România și Bulgaria și am văzut exact ce se întâmplă. Este foarte clar p