Statul vrea să preia rafinăria Arpechim, pe care Petrom a anunţat că o va închide încă din acest an, deşi iniţial îşi propusese să renunţe definitiv la ea în 2012. Dacă Arpechim va fi închisă, combinatul petrochimic Oltchim va fi nevoit să importe cea mai mare parte a materiilor prime, la costuri mai mari.
Autorităţile statului vor să înceapă negocierile cu Petrom pentru achiziţia rafinăriei Arpechim, pe care Petrom a decis să o închidă definitiv încă din acest an.
Citiţi şi Petrom îşi ia adio de la rafinăria Arpechim.
„S-a făcut o analiză de către factorii politici locali şi s-a ajuns la concluzia că este bine să solicităm Petrom să oprească operaţiunea de dezmembrare a Arpechim. Statul şi-a propus intrarea de urgenţă în negocieri pentru achiziţia rafinăriei prin intermediul Oltchim. Este o problemă de zile până când vom veni cu un plan privind următorii paşi", a declarat Victor Cazana, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).
De ce are nevoie statul de Arpechim?
Rafinăria este principalul furnizor de materii prime pentru instalaţiile de petrochimie de pe platforma din Piteşti, care, la rândul său, livrează materialele necesare pentru producţia Oltchim, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei.
„Oltchim depinde de rafinărie, pentru că de acolo se pot asigura materiile prime pentru divizia de petrochimie. Altfel ar trebui să le cumpărăm de la Petromidia sau să le aducem din import, ceea ce ne-ar creşte costurile logistice cu 25 milioane de euro pe an", ne-a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.
Instalațiile de petrochimie din cadrul complexului Arpechim au fost închise în 2008 și achizionate ulterior, la finele anului 2009, de către Oltchim, dar nu funcţioneză nici în prezent, întrucât Oltchim nu a avut banii necesari pentru repornir