Cu cele 260 de semnături pe care le-a strâns moţiunea sa, Theodor Paleologu poate influenţa a doua repriză a alegerilor din PDL, dacă nici Vasile Blaga, nici Emil Boc nu câştigă din primul tur.
Lupta pentru conducerea PDL a început ieri, oficial, după ce premierul Emil Boc şi foştii miniştri Vasile Blaga şi Theodor Paleologu şi-au depus moţiunile de candidatură, însoţite de listele de susţinători. Dacă alături de Boc şi Blaga s-au poziţionat nume influente din partid, Paleologu, care şi-a anunţat săptămâna trecută candidatura şi a obţinut abia azi derogare pentru a intra în cursă, din cauza vechimii prea mici în partid, a strâns 260 de semnături de la primari, consilieri locali şi tineri fără funcţii în PDL. De partea sa s-ar mai putea poziţiona şi alţii, nemulţumiţi de platformele celorlalţi doi candidaţi, în condiţiile în care Theodor Paleologu a anunţat că începe astăzi o campanie în ţară.
Totuşi, la prezentarea moţiunii, fostul ministru al Culturii nu a venit însoţit de zeci de susţinători, cum au făcut contracandidaţii săi. I-au fost alături doar câteva persoane, printre care şi deputatul Maria Stavrositu. Acesta însă şi-a dat semnătura pe moţiunea lui Boc.
Paleologu susţine că motivele pentru care a decis să candideze sunt două: „exerciţiul democraţiei interne" şi nevoia dezbaterii ideilor în interiorul PDL. Fostul ministru doreşte instituirea unor mecanisme clare de implicare a militanţilor în anumite decizii politice, cum ar fi alegerile primare pentru desemnarea candidaţilor în competiţiile electorale. „Afluxul de noi membri a fost considerabil, iar aceştia îşi cer şi ei drepturile. Cu modestie, dar şi cu fermitate", a declarat ieri Theodor Paleologu, la lansarea campaniei.
„O candidatură tactică"
În condiţiile în care fostul ministru al Culturii s-a declarat el însuşi conştient că nu are nici o şansă în a-şi adjudeca şefia p