Credincioşii nu se mai îngrămădesc în autocarele care pleacă spre mănăstiri chiar dacă excursiile sunt extrem de ieftine. Puţinii pelerini ai secolului XXI sunt turiştii care intră în mânăstiri din curiozitate, pentru câteva minute şi pentru suveniruri.
Dacă în urmă cu ceva timp era bătălie mare pe locurile din autocarele care duceau enoriaşi către lăcaşurile sfinte din nordul Modovei şi din Bucovina, acum interesul a scăzut enorm.
„Săptămâna trecută abia am strâns şase pelerini care au vrut să meargă într-un pelerinaj la mănăstiri. Nu mai are lumea bani, tinerii stau acasă în faţa calculatorului şi văd poze cu mănăstiri, iar bătrânii spun că nu mai au bani", spune nea Valerică, unul dintre oamenii care se ocupă de astfel de pelerinaje.
Organizatorii speră ca măcar de Florii şi de Paşti să găsească mai mulţi clienţi
Oferta este destul de generoasă şi în acest an. Pentru un pelerinaj de două zile de Paşti, gălăţenii trebuie să scoată din buzunare 100 de lei, sumă în care sunt incluse transportul, cazarea şi masa.
„E-adevărat, la mănăstiri oamenii sunt cazaţi gratuit peste noapte şi sunt invitaţi la masă. Banii, practic sunt doar pentru transport", recunoaşte însă nea Valerică.
Traseele sunt şi ele „ispititoare"! Unul dintre acestea trece pe la Mitropolia Iaşiului şi ajunge apoi la Mănăstirea Neamţ şi la Mănăstirea Secu, unde pot fi admirate icoanele făcătoare de minuni. Traseul mai cuprinde şi Sihăstria - unde poate fi văzut mormântul părintelui Ilie Cleopa, dar şi Mănăstirea Sihla. De lângă Sihla, se poate pleca pe jos, prin pădure la Peştera Sfânta Teodora, la trei kilometri distanţă. Plecarea este programată pentru 23 aprilie, iar toate detaliile se pot obţine la Biserica Mavramol.
Un alt traseu cuprinde nu mai puţin de nouă mănăstiri şi este programat pentru 23-24 aprilie. În cele două zile d