Micuţii până în 3-4 ani sunt cei mai expuşi riscurilor de a suferi accidente acasă, de la arsuri ori electrocutări, până la intoxicatii, lovituri, tăieturi. Secretul protejării copiilor este la părinţi. Sursa: SHUTTERSTOCK
Urmele unei cicatrice ce depăşeşte 10 centimetri sunt adânci pe mâna lui Vlăduţ, un băieţel ce va merge la şcoală din toamnă. Când avea mai puţin de 2 ani a smuls de pe aragaz un ibric cu lapte, într-un moment de neatenţie al mamei. Luni bune s-a chinuit prin spital până ce rana adâncă, care a lăsat semne din cauza temperaturii ridicate, i s-a vindecat. Asemeni lui Vlăduţ, sute de copii ajung în fiecare an cu arsuri (cele mai frecvente prin lichid fierbinte) la camerele de gardă ale spitalelor.
În România, numărul micuţilor "accidentaţi" cu lichide fierbinţi, curent electric etc. este 3-4 ori mai mare faţă de media central europeană. Spre deosebire de alţi europeni, la noi sunt frecvente cazurile în care copiii arşi sau electrocutaţi sunt ţinuţi multe zile acasă înainte de fi duşi la medic, în speranţa că "le trece".
70% din arsuri, prin lichide fierbinţi
"Accidentele cele mai frecvente sunt cu apă fiartă, curent electric, substanţe chimice", spun medicii de la Spitalul de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, unde lunar sunt internaţi peste 150 de copii cu astfel de probleme, iar alte câteva sute sunt trataţi ambulatoriu.
La copiii mici, peste 70 la sută din cazurile de arsuri se produc prin lichid fierbinte. Lăsatul oalelor cu lichide pe jos şi nesupravegherea copilului mic în bucătarie şi baie sunt cele mai frecvente modalităţi de producere.
Pe lângă lichide, şi electrocutările la prizele din casă sau la surse cu voltaj înalt din afara casei, flacăra şi arsurile chimice pot fi extrem de periculoase. Curentul de la prize intră pe o parte a corpului şi iese pe alta, iar î