Deşi concentraţia de nitraţi din apele îmbuteliate nu depăşeşte limita maximă admisă de legislaţia românească, mare parte dintre producători \"uită\" să o înscrie pe etichete. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Aproape toate apele îmbuteliate (fie că este vorba despre apă carbogazoasă, fie că este vorba despre apă plată) de pe piaţa din România conţin nitraţi. Aşa arată analizele realizate de specialişti în singurul laborator acreditat de certificare a calităţii şi publicate ieri de verticalnews.ro.
Iar, potrivit documentelor, concentraţiile de nitraţi variază nu doar de la o marcă de apă îmbuteliată la alta. Există diferenţe majore chiar şi între sticlele îmbuteliate de acelaşi producător.
Deşi nivelul de nitraţi conţinut de aceste ape nu depăşeşte li mita maximă admisă de lege, producătorii "uită" să-l înscrie pe etichete. Asta, în condiţiile în care nitraţi se regăsesc şi în alte produse, precum legumele şi fructele, iar o concentraţie prea mare acumulată zilnic din alimentaţie poate fi periculoasă pentru sănătate, avertizează medicii întrebaţi de EVZ.
"Ca să nu mai vorbim despre faptul că o parte dintre aceste ape au concentraţii de nitraţi care pot fi fatale pentru nou-născuţi. Acesta este, de fapt, principalul motiv pentru care com paniile producătoare ar trebui obligate să înscrie pe etichetele sticlelor cantitatea de nitriţi sau nitraţi conţinută de lichidul care ajunge pe piaţă", a explicat unul dintre medici.
Producătorii se apără cu legea
În replică, reprezentanţii companiilor susţin că respectă legea, care nu-i obligă să înscrie pe etichete valoarea de nitraţi conţinută de apa pe care o îmbuteliază. Astfel, Mihai Adrian Croitoru, directorul companiei Nicoltana, care deţine apa minerală Keia, a explicat pentru EVZ că "rezultatele înscrise pentru acest produs sunt de circa 8 ori sub concentraţia maxim-admisă (CMA), care est