Nicolas Sarkozy a declarat miercuri, 13 aprilie, în faţa Consiliului de Miniştri că Franţa "şi-a făcut datoria pentru democraţie şi pentru pace în Coasta de Fildeş", potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, François Baroin. Pe de altă parte, imaginile cu Laurent Gbagbo şi soţia sa au făcut înconjurul lumii şi au stârnit compasiune.
Preşedintele francez "a subliniat că Franţa şi-a făcut datoria pentru democraţie şi pentru pace în Coasta de Fildeş, o ţară cu care avem legături istorice profunde", declară Baroin.
"Forţele franceze au acţionat la cererea Naţiunilor Unite şi au detaşat Căştile Albastre în termenii mandatului fixat de Consiliul de Securitate al ONU. Au acţionat pentru că se impunea protecţia civililor în faţa unei situaţii care nu înceta să se agraveze", adaugă purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Între timp, fostul preşedinte al Coastei de Fildeş, Laurent Gbagbo, care a fost reţinut luni este consemnat la domiciliu, anunţă Guvernul preşedintelui Alassane Ouattara, fără să precizeze locul. Coasta de Fildeş Jacques Vergès, avocatul lui Laurent Gbagbo
Avocatul lui Laurent Gbagbo, Jacques Vergès dă o replică dură: "Responsabilul unei bande de asasini pozează astăzi într-un justiţiar?". Avocatul vorbeşte despre "crime împotriva umanităţii", comise de trupele lui Alassane Ouattara.
Pe de altă parte, imaginile cu Laurent Gbagbo şi soţia sa, Simone, înfrânţi şi umiliţi, care au făcut înconjurul lumii au stârnit compasiune în Coasta de Fildeş, inclusiv în rândurile susţinătorilor lui Alassane Ouattara, preşedintele recunoscut de comunitatea internaţională.
Susţinătorii lui Gbagbo sunt însă indignaţi. "Este un sentiment de ruşine pentru ţara noastră să vezi într-o astfel de stare un preşedinte al ţării. Este scandalos, revoltător, este o atingere adusă demnităţii umane", declară liderul Frontului Popular din Coas