In timp ce guvernantii mizeaza pe politica pasilor mici dar siguri in punerea in practica a planului de privatizare, mediul privat solicita fermitate si o strategie de anvergura cu evaluari de etapa.
Statul experimenteaza in prezent un plan de privatizare bazat pe pasi marunti, prin listarea unor pachete mici de actiuni.”Speram ca primul pas sa fie unul de succes. Ne propunem sa incadram aceasta actiune intr-un principiu al predicitibilitatii, astfel incat investitorii sa stie care sunt pasii urmatori. Toti investitorii trebuie sa fie atrasi de emulatia creata de aceste listari, a declarat seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Victor Vlad Cazana, in cadrul unei conferinte organizate de Mediafax.
In replica, reprezententantii mediului de business prefera o strategie mai hotarata. “Dialogul pe tema privatizarilor este foarte patimas. Se vede lipsa de experienta politica. Pasii autoritatilor trebuie sa fie mari si fermi, prin evaluarea acestora prin consensuri de etapa”, afirma presedintele firmei de consultanta Capital Partners, Doru Lionachescu (foto).
In opinia sa, obiectivul privatizarilor nu trebuie sa fie protectia sociala, ci sa serveasca interesul public, de exemplu energia de calitate si ieftina. Bancherul de investitii sustine ca singura solutie realista de eficientizare a companiilor de stat este privatizarea. “Cei care se opun acestui proces sunt talibani. Argumentarea lor antiprivatizare este specifica anilor '90. Este deplasat sa mai discutam acum pe aceste coordonate".
Potrivit lui Doru Lionachescu, o privatizare trebuie insotita de reglementari, iar rolul statului nu este acela de a detine domenii pe care nu le intelege. El a argumentat ca tot ce functioneaza in Romania, fie ca este vorba de presa, telecom sau companii de ridicare a gunoiului, apartine domeniului privat. “Exista