Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a întocmit topul ţărilor ai căror cetăţeni lucrează cele mai multe ore zilnic. Surprinzător sau nu, mexicanii sunt cei mai harnici oameni. Însă mai mult de jumătate din munca lor este neplătită, reprezentând activiţi casnice sau studii.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) a publicat ieri studiul „Society at a glance 2011", care cuprinde o serie de indicatori relevanţi pentru modul de viaţă al cetăţenilor. Studiul cuprinde 29 de state. În mod tradiţional, se crede că japonezii sau chinezii sunt cei care petrec cele mai multe ore pe zi muncind. În realitate, lucrurile stau altfel. Mexicanii sunt cei mai harnici din acest punct de vedere, însă mai bine de jumătate din munca lor este neplătită. De asemenea, din studiu reiese că femeile efectuează mai multe ore de muncă neplătite decât bărbaţii. În medie, la coada clasamentului se află persoanele din Europa de Vest.
1 Mexic. Cu una dintre cele mai puternice economii emergente din lume, cetăţenii acestei ţări muncesc aproape 10 ore (594 de minute), însă sunt plătiţi numai pentru puţin peste cinci ore şi jumătate.
2 Japonia. Cunoscuţi pentru puterea de muncă, japonezii lucrează nouă ore în fiecare zi, primind bani pentru aproape şase ore şi jumătate.
3 Portugalia. Cu toate că a fost inclusă în grupul ţărilor „leneşe" din Europa de Sud, ţara este cea mai harnică din Europa, ocupând locul trei în clasamentul organizat de OECD. Portughezii lucrează, în medie, opt ore şi 50 de minute pe zi, dintre care cinci ore reprezintă muncă plătită.
4 Canada. Oamenii lucrează cu numai zece minute mai puţin decât portughezii în fiecare zi. Cu toate acestea, canadienii primesc bani pentru cinci ore şi 20 de minute.
5 Estonia. Statul a devenit la 1 ianuarie 2011 cel mai nou membru al zonei euro. În fiecare zi, estonienii lucr