Comisia Europeana a prezentat miercuri o propunere de modificare a normelor de impozitare a produselor energetice in statele UE. Noul mod de impozitare a produselor energetice ar putea tine cont atat de emisiile de dioxid de carbon ale acestora, cat si de continutul lor energetic. Astfel, directiva propune defalcarea ratei minime de impozitare in doua parti. O parte va avea la baza emisiile de CO2 ale produsului energetic si va fi fixata la 20 euro pe tona de CO2. Cealalta parte va avea la baza continutul energetic (n.red. energia efectiva pe care o genereaza produsul) masurata in gigajouli (GJ). Rata minima de impozitare va fi fixata la 9,6 EUR/GJ pentru carburanti si la 0,15 EUR/GJ pentru combustibilii destinati incalzirii.
Aceasta rata se aplica tuturor combustibililor utilizati in transporturi si pentru incalzire. Cele doua componente, luate impreuna, vor determina rata totala de impozitare a unui produs.
Potrivit Comisiei, se iau in considerare aspectele sociale, statele membre avand posibilitatea de a scuti in totalitate de impozit energia consumata pentru incalzirea gospodariilor, fara a tine cont de produsul energetic utilizat. Gratie perioadelor de tranzitie lungi, pana in 2023, prevazute pentru alinierea completa a impozitarii continutului energetic, industria va dispune de timp suficient pentru a se adapta la noua structura de impozitare.
Propunerea va fi acum discutata in Parlamentul European si in Consiliu si se estimeaza ca va intra in vigoare in 2013. Aceasta prevede, dupa caz, o introducere treptata a noului sistem de impozitare.
Comisia doreste sa promoveze eficienta energetica si consumul de produse mai ecologice, evitand in acelasi timp denaturarea concurentei pe piata unica. Propunerea va ajuta statele membre sa isi redefineasca structura generala de impozitare intr-un mod care sa contribuie la crestere si la oc