…despre cartea lui Andrei Oisteanu, “Narcotice în cultura română. Istorie, religie şi literatură” s-a mai scris (si am mai scris). Iata insa ca Editura Polirom pregateste o a doua editie, revazuta si adaugita, din care revista “22” publica in premiera cateva fragmente. Reproduc si eu cateva, cu permisiunea autorului. Daca ma suspectati de subiectivitate, bine faceti. Fragmentele cu pricina mi-au readus in minte propria mea experienta cu ayahuasca, cu veninul de broasca Phylomedusa bicolor – si altele. Dar mai presus de toate mi-au amintit de jungla. Ma veti ierta asadar daca mi-am ingaduit sa ilustrez cateva paragrafe cu fotografii din arhiva personala.
Are cuvantul Andrei Oisteanu:
Pe la sfârşitul anilor 60, un explorator şi fotograf american, Loren McIntyre, a făcut cercetări antropologice în jungla Amazonului superior. Era un explorator liber profesionist care lucra mai ales pentru publicaţia National Geographic. În 1969, el s-a decis să caute în junglă tribul seminomad Mayoruna, despre care se credea că dispăruse complet. La începutul secolului XX, băştinaşii Mayoruna fuseseră la un pas să fie (ca şi alţi amerindieni din zonă) exterminaţi sau transformaţi în sclavi în timpul campaniei rapace duse de exploatatorii albi ai arborilor de cauciuc. Ei reuşiseră să se salveze in extremis, ascunzându-se în junglă şi migrând mereu de colo-colo.
Bazându-se pe însemnările, relatările verbale şi fotografiile lui Loren McIntyre, romancierul Petru Popescu a compus (cu acordul exploratorului american) un fel de proză documentară, pe care a publicat-o în SUA sub titlul Amazon Beaming (New York, 1991). Ediţia românească a cărţii a apărut cu titlul Revelaţie pe Amazon (Cartea Românească, 1993).
McIntyre i-a găsit pe băştinaşii Mayoruna în junglă, locuind în colibe provizorii, la izvoarele râului Javari (un afluent al Amazonului), undeva în Peru, lâng