Oficialii Fondului spun că economia autohtonă a ajuns, datorită exporturilor, cea mai competitivă din Europa Centrală şi de Est, după Polonia şi Turcia, dar se tem de încetinirea ritmului reformelor. Şeful delegaţiei FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, pentru „Adevărul“, că cea mai mare temere este ca autorităţile să nu repete greşelile trecutului.
Economia României se recuperează lent, dar indicatorii recenţi arată o creştere mai consistentă a PIB în primul trimestru din 2011, faţă de uşorul avans din ultimele trei luni ale anului trecut. Afirmaţia aparţine şefului delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, care s-a arătat impresionat de ultimele date privind avansul exporturilor. În acelaşi timp, directorul general adjunct al FMI, John Lipsky, este convins că statele est-europene, printre care şi România, încep „să lase criza în urmă".
Cosmina Croitoru,
corespondenţă din Washington
Jeffrey Franks a ţinut să explice şi diferenţa dintre ieşirea tehnică din recesiune şi depăşirea propriu-zisă a crizei. „Cred că autorităţile române au vrut să spună că sfârşitul lunii martie - deci al primului trimestru - ar putea marca, din punct de vedere statistic, acea condiţie esenţială de ieşire din recesiune. Adică două trimestre consecutive de creştere economică", a declarat Franks, pentru „Adevărul". De altfel, într-o prezentare ţinută jurnaliştilor străini acreditaţi la lucrările de primăvară ale FMI, Franks a arătat că România a ajuns, graţie avansului exporturilor din ultima perioadă, cea mai competitivă economie din regiune, după Polonia şi Turcia.
Monitorizare atentă
Şeful delegaţiei Fondului la Bucureşti a punctat faptul că viitorul acord de tip preventiv se va concentra pe probleme structurale ale economiei, cum ar fi reducerea pierderilor provocate de companiile de stat