Succesul economic al Chinei, ţara care a condus ieşirea din recesiune a economiei mondiale, este întoarsă pe toate părţile, întreaga lume privind uimită rapiditatea cu care se dezvoltă gigantul asiatic, scrie The Wall Street Journal. Dar povestea frumoasă a Chinei poate fi stricată foarte uşor.
În ultimele trei decenii, economia chineză a avansat în medie cu 10% pe an, un ritm care iese în evidenţă în special acum când economia mondială este prinsă de efectele devastatoare ale cutremurului din Japonia, de situaţia tensionată din Orientul Mijlociu şi de criza datoriilor suverane din Europa.
Potrivit lui Justin Yifu Lin, economist-şef al Băncii Mondiale, China a fost responsabilă pentru aproximativ un sfert din creşterea economică mondială în perioada 2000-2009, devansând la limită Statele Unite. Totuşi, nu este sigur că Beijngul îşi va menţine performanţele. Multe economii cu un ritm rapid de creştere au eşuat. De exemplu Japonia, care după un boom formidabil în anii '80, urmat de o cădere puternică în anii '90, nu şi-a mai găsit cadenţa nici până acum.
China se confruntă cu trei mari probleme care îi pot aduce o soartă asemănătoare.
Creşterea artificială a pieţei imobiliare. În cele mai mari oraşe din China, preţurile au urcat cu aproximativ 50% în ultimii doi ani, potrivit Dragonomics Research, o firmă de consultanţă din Beijing.
Chinezii obişnuiţi au devenit speculatori imobiliari, imaginându-şi că preţurile nu pot merge decât în sus. Spre deosebire de americani, chinezii au puţine opţiuni de a-şi investi banii în afara sectorului imobiliar.
Marile întreprinderi de stat sunt la rândul lor mari speculatori.
La sfârşitul anului 2008, China a cerut băncilor de stat să-şi majoreze creditarea pentru a combate recesiunea. Multe din credite au mers către întreprinderi de stat care au investit banii în imobiliare.
Guvernu