Dacă România ar utiliza eficient și rapid fondurile europene și-ar asigura investiții care ar reprezenta 3% din PIB. Iată unul dintre motivele pentru care Banca Europeană de Investiții (BEI) insistă, prin vocea vicepreședintelui său, Matthias Kollatz Ahnen, ca autoritățile de la București să facă „eforturi susținute pentru ca fondurile structurale să fie absorbite“.
«Suntem optimiști și, în acest an, estimăm că România va avea o creștere economică de 2%. Credem că 2011 va fi un an de cotitură. De altfel, și Comisia Europeană prognozează că, în acest an, țara dvs. va înregistra o creștere a economiei», a declarat, pentru Capital, Matthias Kollatz Ahnen, vicepreședintele BEI, responsabil cu operațiunile băncii în România.
Acesta a adăugat că un alt efect al crizei în România, pe lângă reculul economiei, a fost și întârzierea implementării proiectelor finanțate de BEI, dar și de UE. Astfel, în 2010, odată cu aplicarea măsurilor de austeritate în economia românească, volumul creditelor BEI s-a redus substanțial. Dacă, anterior, valoarea împrumuturilor BEI a variat între 800 de milioane și un miliard de euro, în 2010, aceasta a fost de doar 410 milioane de euro.
Focus pe firmele mici și mijlocii
Deși am reușit să absorbim un procent scăzut din fondurile comunitare, România este țara care are cel mai mare număr de proiecte majore (a căror valoare depășește 50 de milioane de euro/proiect) aprobate de către Comisia Europeană. Cele mai multe vizează infrastructura de mediu.
„Absorbția fondurilor europene în România este foarte scăzută. BEI sprijină acest proces prin acordarea de împrumuturi necesare cofinanțării proiectelor. Sunt probleme obiective, dar și probleme care se pot rezolva. Principalii actori din România trebuie să sprijine stimularea absorbției, accentul punându-se pe autorități“, a subliniat vicepreședintele instituției financia