Pe măsură ce proiectele de dezvoltare durabilă şi proiectele „verzi" ale companiilor cresc constant în dimensiune şi în importanţă, se observă un interes sporit din partea infractorilor economici pentru acest domeniu, profitând de faptul că sistemele de control ale companiilor rămân relativ slabe", arată un recent raport PricewaterhouseCoopers.
Programele precum EU ETS - Schema Uniunii Europene de Tranzacţionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (care acoperă aproximativ 11.000 de instalaţii din toate statele comunitare, sau aproape jumătate din emisiile de gaze cu efect de seră ale UE, şi care însumează aproape 120 de miliarde de euro) au ajuns la o asemenea dimensiune încât atrag atenţia infractorilor economici profesionişti.
„Suntem martorii unei creşteri masive a fraudelor cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră. De cele mai multe ori, acest lucru se datorează lipsei unei politici mature şi eficiente de securitate a informaţiilor", a declarat Daniel Anghel, Partener, Taxe Indirecte, PwC România.
Prejudiciul estimat în legătură cu frauda de TVA cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră a ajuns la nivelul miliardelor de euro în cadrul Uniunii Europene. Acesta este şi motivul pentru care Comisia Europeană a adoptat anul trecut Directiva UE 2010/23, prin care permite statelor membre să opteze pentru aplicarea mecanismului taxării inverse în cazul operaţiunilor locale cu astfel de certificate, pentru descurajarea acestor forme de fraudă. Această măsură a fost implementată şi de către România începând cu 1 ianuarie 2011.
Fraudele cu certificate de emisii de gaze cu efect de seră au devenit din ce în ce mai sofisticate, utilizând mijloace foarte „moderne" cum ar fi schemele de tip „phishing".
Gravitatea unor asemenea ameninţări a fost demonstrată recent de închiderea registrelor naţionale de certificate d