Desi de-a lungul ultimilor ani Guvernul a facut mai multe anunturi de privatizare a companiei Oltchim, procesul nu a fost finalizat. Consultantii caracterizeaza combinatul chimic drept “cea mai privatizata companie din Romania”.
Singura solutie de restructurare a Oltchim este privatizarea, considera consultantii, plan agreat si de reprezentantii Statului, chiar daca in opinia lor, perioada aceasta nu este tocmai buna pentru a trece pachetul majoritar din Oltchim din proprietatea statului in cea particulara. Explicatia se bazeaza pe un simplu calcul economic, potrivit celor care trebuie sa privatizeze companiile detinute de stat: combinatul chimic are o capitalizare foarte mica.
In opinia sefului Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Victor Vlad Cazana (foto), compania poate deveni rentabila dupa ce Comisia Europeana va aproba conversia creantei AVAS in actiuni. Insa Bruxelles-ul se opune acestui proces, fiind o masura contestata la nivelul Comisiei Europene. “Daca aceasta problema se surmonteaza, capitalizarea Oltchim va creste, cu o cota mica la inceput, apoi sigur se va imbunatati cand va trece de pragul de rentabilitate. Acela va fi momentul cel mai bun pentru privatizare. Personal sunt multumit daca Oltchim va produce valoare adaugata pe teritoriul Romaniei", a declarat Victor Vlad Cazana la o conferinta organizata de Mediafax.
Aurelian Dochia, managing partner la firma Concept, a explicat ca, desi de-a lungul ultimilor ani Guvernul a facut mai multe anunturi de privatizare a combinatului chimic, procesul nu a fost niciodata finalizat. "Am ajuns deja sa vorbim despre cea mai privatizata companie din Romania”. In opinia sa, Oltchim ramane este o companie privatizabila, de care investitorii sunt interesati, si a dat ca exemplu fondul britanic de investitii Carlson Ventures International, care a cumpa