Dansatorii fac dovada virtuozităţii lor
Festivalurile de dans au animat în această primăvară Franţa, începând cu „Danse et vous" (Dansul şi voi) de la Cognac şi continuând cu „Danse d'ailleurs" de la Caen sau cu Bienala din Val-de Marne.
Marile spectacole tradiţionale se dovedesc o adevărată modă. După „Riverdace" şi "Lord of the Dance" ale irlandezilor, după grandioasa montare a indianului „Bharati", în stil bollywoodian, artiştii chinezi au încântat publicul cu marile tablouri ale dansului clasic din această parte a lumii.
O trupă foarte specială, „Shen Yun Performing Dance", formată din 90 de dansatori şi muzicieni, toţi urmaşi ai chinezilor din exil, s-a format, în 2006, la New York. Ca şi la „Cirque du Soleil", imensul succes a determinat apariţia a trei companii care fac turnee în toată lumea, purtând cu ele decorurile, costumele şi orchestrele. Printre membrii trupei din turneul european se găsesc francezi de origine chineză, alţii vin din Australia, din Taiwan, din Germania şi, desigur, din Statele Unite. Cei mai mulţi au studiat la „Fei Tian Academy of the Arts", din New York, singura şcoală de dans din afara Chinei în care se încearcă reabilitarea tradiţiei dansurilor clasice, multă vreme interzise de puterea comunistă chineză.
Dansatoarea trebuie să fie graţioasă ca o floare de lotus
Vechi de 5.000 de ani, dansul clasic chinez este un melanj de tehnici de virtuozitate, asemănătoare celor ale baletului clasic occidental, de dansuri războinice, folclorice şi de arte marţiale. Practicate mai întâi de membrii Curţii Imperiale, artele marţiale au fost treptat însuşite de oamenii obişnuiţi. Ele reiau marile mituri şi celebrează eroii culturii chineze, de la Mulan, luptătoarea travestită în bărbat, la Wu Song, cel care s-a luptat, cu mâinile goale, cu tigrul. O poveste despre lupta dintre bine şi rău, exaltând temele virtuţii, compa