Statul francez propune Guvernului României creşterea preţului la gaze ca măsura a eficientizării sectorului energetic, astfel încât la final factura plătită de consumatori să scadă.
Ambasada Franţei a realizat împreună cu Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER) un document numit Cartea Albă a Energiei, pe care cele două instituţii îl propun Guvernului. Acesta ar fi adaptat Strategiei Energetice a României şI normelor europene.
în document se spune ca investiţiile sunt favorizate de actualizarea preţurilor la gaze şi electricitate, plata datoriilor şi dezvoltarea unei burse de energie la Bucureşti”.
Potrivit lui Yvonnick David, administrator al CCIFER şi coordonatorul proiectului Cărtii Albe, dacă România vrea să fie un jucător energetic la nivel regional şi european şi dacă autorităţile vor să reducă facturile la energie pentru toţi consumatorii, atunci "trebuie” să aplice soluţiile cuprinse în Cartea Albă a Energiei.
Potrivit unor surse oficiale, grupul francez GdF SUEZ a cerut în discuţiile preliminare cu autorităţile române liberalizarea preţului la gaze pentru consumatorii non-casnici, respectiv micile companii care încă au preţ reglementat. Recent, Petrom a propus liberalizarea preţului la gaze pe tot sectorul rezidenţial iar populaţia să primească doar gaze din producţia internă, ceea ce ar scădea preţul la gaze plătit de populaţie cu 15%. Potrivit surselor, aşa cum este propusă, măsura nu este aplicabilă decât consumatorilor vulnerabili, grădiniţelor, şcolilor şI spitalelor, deoarece nu toată populaţia este consumator vulnerabil din punct de vedere social. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat că distribuitorii E.ON şI GdF SUEZ spun că au pierderi de 700 de milioane de lei nerecuperate din cauza scumpirii importurilor şI că au cerut majorarea preţului l