În interval de una-trei luni, România va trebui să trimită la Comisia Europeană o situaţie privind măsurile pe care autorităţile intenţionează să le ia pentru reducerea poluării.
Borbely i-a anunţat pe prefecţi că din anul 2050 românii vor trebui să îşi lase maşinile alimentate cu combustibil la marginea oraşului şi vor trebui să ia bicicletele sau transportul în comun.
"Până în 2050 utilizarea acestor maşini (cu combustibil convenţional- n.red.) în oraşe va fi complet eliminată. Românii îşi vor lăsa maşinile la marginea oraşului şi vor lua bicicleta, transportul în comun sau vor merge cu maşina electrică. Sper să apucăm cu toţii", a spus Borbely.
Borbely a spus că măsurile ce trebuie luate nu necesită mulţi bani - cu excepţia cazurilor unde este nevoie de centuri ocolitoare ale oraşelor - şi nu sunt foarte "sofisticate".
Oficialul de la Mediu a dat exemple de măsuri ce ar trebui luate de prefecturi : realizarea de perdele umede de protecţie pe şantiere, spălarea străzilor, amenajarea de spaţii verzi. "Spălaţi străzile! În toate marile oraşe se parchează pe marginea străzilor şi se adună praf pe margine şi poluează", a spus Borbely.
Bucureştenii respiră acelaşi aer poluat ca şi locuitorii din Târgu Jiu sau Rovinari
Borbely a mai amintit că în 2010 cele mai poluate oraşe au fost Bucureşti, Târgu Jiu, Rovinari, Suceava şi Timişoara. Sursele acestei poluări au fost mai ales transportul rutier şi şantierele de construcţii.
Din noiembrie 2009, Comisia Europeană a iniţiat procedura de infringement faţă de România, din cauza poluării din aglomeraţiile urbane. "Nu suntem noi cu cel mai poluat aer din Uniunea Europeană, dar este nevoie să luăm măsuri pentru a reduce poluarea", a mai spus ministrul Mediului, care a adăugat că aplicarea de sancţiuni de către Garda de Mediu "nu rezolvă problema".
Recent, gândul a prezentat harta