Dacă începeți să primiți scrisori și telefoane de la bancă, grăbiți-vă să vă plătiți sau să vă negociați ratele. În caz contrar, executarea silită vă așteaptă după colț.
La un nivel al debitelor restante de șase ori mai ridicat în februarie 2011 față de februarie 2008, românii au în față un an decisiv: ori mult doritul reviriment economic îi ajută să-și plătească debitele, ori intră în executare silită.
Peste un milion de împrumuturi restante în care titulari sunt persoane fizice erau înregistrate, în februarie, la Biroul de Credit. Acestora li se adaugă alte câteva zeci de mii de debite neachitate la timp în cazul persoanelor juridice, plus aproape 40.000 de restanțe raportate de IFN-uri.
Cât despre numărul rău-platnicilor la utilități ori telecomunicații, probabil că acesta este mult mai mare. Ce-i drept, sumele aflate în joc în astfel de cazuri sunt în general mici, și firmele au la îndemână o metodă de a-i forța pe restanțieri să achite: opresc furnizarea serviciului. Doar că și aceasta dă roade doar în unele cazuri.
Nu e, așadar, nicio mirare că „piaţa de recuperare de creanțe cunoaște în anul 2011 cea mai amplă dezvoltare din existenţa ei“, după cum spun cei de la Recupit & Asociații. Aceștia arată că, începând din 2008, companiile din domeniu au marşat pe o dezvoltare extensivă, întărindu-şi agresiv prezenţa în teritoriu şi cheltuind sume importante pentru acapararea unei cote cât mai mari dintr-unsector promiţător. Recupit, de exemplu, și-a triplat activitatea în ultimii trei ani, acoperind acum toate județele și plănuind să se extindă și în afara României.
Și specialiștii în managementul creanțelor de la EOS KSI afirmă că numărul de solicitări privind colectarea de debite a crescut în 2010. Pentru 2011, ei se așteaptă la o stabilizare a cererii, cu o singură condiție: mediul economic să nu se deterioreze în continuare.