Produsele s-au scumpit cu 8,1% luna trecută, faţă de martie 2010
Dintre toate bunurile şi serviciile, alimentele au cea mai galopantă scumpire în ultima perioadă. Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii, zilele trecute, indicele preţurilor de consum calculat în luna martie faţă de februarie, precum şi faţă de luna martie din anul 2010. Indicele preţurilor de consum în luna martie 2011 faţă de aceeaşi lună din 2010 este de 8,01%, adică acestea au fost scumpirile în interval de un an. În plină recesiune, alimentele s-au scumpit cel mai mult, cu 9,92% din martie 2010 şi până luna trecută.
Cartoful deţine „recordul“ la scumpiri
Potrivit INS, cea mai rapidă scumpire a avut-o cartoful, al cărui preţ ar fi crescut cu 8,59% în martie faţă de februarie. În Piaţa Centrală din Craiova, cartofii se vindeau marţi cu 2 - 2,5 lei pe kilogram, în timp ce în magazinele de cartier, acelaşi produs ajunge şi la 3 lei, respectiv 3,2 lei pe kilogram. „Aşa se scumpesc iarna şi primăvara cartofii. Noi îi luăm deja scumpiţi şi ne punem adaos mic. Nu câştigăm mai nimic la cartofi“, a spus o comerciantă din Piaţa Centrală. Statistica o contrazice pe femeie: cartoful s-a scumpit cu 24,7% în doar trei luni, din decembrie 2010 şi până în martie 2011. Zahărul este mai scump decât luna anterioară analizată cu 6,05%, iar uleiul, cu 1,04%. Singurele ieftiniri constatate de INS sunt la ouă - preţurile s-au redus cu 4,47% - şi la citrice - reduse cu 0,24%. În Craiova, ieftinirile sunt abia perceptibile de consumatorul de rând, din moment ce restul alimentelor s-au scumpit. INS susţine că fructele s-au scumpit într-o singură lună cu 5,28%. În piaţa craioveană, acest lucru se vede de la primele tarabe. Merele sunt mai scumpe decât portocalele. Un kilogram de mere se vinde cu 3,5 - 4 lei, în timp ce portocalele au ajuns la 3 lei. Creşteri moderate de pre