Fermierii care nu-şi cultivă terenul ar putea beneficia, de anul acesta, de sprijin financiar mai mic decât în anii trecuţi. Până acum, fermierii beneficiau de aşa-numitul sprijin pe suprafaţă, în cuantum de aproximativ 80 de euro/ha pentru tot terenul eligibil pe care-l deţineau, indiferent dacă-l cultivau sau nu cu ceva, cu condiţia să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu.
„Până acum, cei care nu cultivau terenul beneficiau de sprijinul pe suprafaţă dacă respectau bunele condiţii agricole şi de mediu.
În prezent, pentru terenul necultivat sunt luate în calcul două variante. Una dintre ele este aceea de a da subvenţia numai pe 10% din suprafeţele declarate necultivate. Cea de-a doua este să se acorde subvenţia pentru toată suprafaţa de teren necultivat, dar să se impună un impozit diferenţiat pe terenul necultivat“, a declarat Sergiu Drăgancea, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj. Acesta a explicat că nu s-a luat încă o decizie în această privinţă, dar, în ambele situaţii, fermierii trebuie să respecte bunele condiţii agricole şi de mediu pe întreaga suprafaţă de teren deţinută.
În ceea ce priveşte fermierii care-şi cultivă terenul, aceştia vor beneficia în continuare de sprijinul financiar pe suprafaţă, la care se adaugă cel pentru culturi. „Cuantumul acestui sprijin financiar se va hotărî doar după ce se va stabili suprafaţa eligibilă a României, adică după ce se vor depune cererile şi după ce se vor face controale“, a adăugat Sergiu Drăgancea. Din experienţa anilor trecuţi, există însă posibilitatea ca valoarea sprijinului să crească între 10 şi 15 euro şi să ajungă la 140-150 de euro/ha.
Până în prezent, la APIA Dolj au fost depuse 27.000 de cereri prin care fermierii solicită sprijin financiar pentru o suprafaţă de 136.000 de hectare (adică 32% din suprafaţa anului trecut). Ultima