Numărul biletelor vândute în martie a scăzut cu 121.000 faţă de aceeaşi perioadă din 2010. Profitul lunar al societăţii de transport public local se apropie de zero. Parcul auto se va înnoi numai cu trei autobuze în loc de cinci, cum era programat.
Scumpirea succesivă a carburanţilor şi scăderea numărului de călători afectează situaţia financiară a societăţii de Transport Public Local (TPL) Suceava, dar în acelaşi timp atacă şi buzunarul sucevenilor. O primă măsură luată de conducerea TPL cu scopul de a diminua impactul scumpirii carburanţilor asupra bugetului societăţii a fost majorarea biletului de călătorie de la 1,5 la 2 lei. Următorul pas este scumpirea abonamentelor.
„După două luni de la creşterea preţului biletelor de călătorie, balanţa ne-a arătat că înregistrăm pierderi. Am refăcut cererea înaintată Consiliului Local de a majora preţul abonamentelor de la 50 la 60 de lei. Se va discuta în următoarea şedinţă de Consiliu Local“, a declarat Darie Romaniuc, directorul TPL. După estimările sale, sucevenii vor plăti mai mult pe abonamentele din luna iunie, cel târziu iulie.
Călătorii aleg microbuzele
Graficele întocmite de TPL arată că în luna martie a anului trecut s-au vândut 603.000 de bilete, pe când în aceeaşi perioadă a acestui an s-au vândut doar 482.000. În cazul abonamentelor s-a înregistrat o creştere, însă profitul nu este la fel de mare. Astfel, anul trecut sucevenii au cumpărat 6.214 abonamente la 50 de lei, iar în luna martie a acestui an 6.941.
În acelaşi timp, TPL Suceava pierde călători în favoarea maxi-taxi-urilor, care încă nu au majorat preţul biletelor de la 1,5 la 2 lei, scumpire anunţată pentru 1 iunie. „Mergem în pierdere de anul trecut din cauza creşterii preţului carburanţilor. În calculele noastre, nu ţintim un profit mai mare de 2-3%, iar cu aceste scumpiri ni s-a luat din start prof