Ambasada Franţei la Bucureşti, Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România (CCIFER) şi Secţia română a Consilierilor pentru Comerţ Exterior ai Franţei au prezentat, astăzi, un set de zece măsuri pentru relansarea sectorului energetic local, reunite în Cartea Albă a Energiei, printre acestea figurând creşterea eficienţei energetice a clădirilor. Sursa: Marius Nica
"Dacă autorităţile vor să reducă facturile la energie pentru consumatorul privat şi economic şi să protejeze mediul înconjurător, dacă vor să atragă investiţii serioase şi să consolideze securitatea şi independenţa energetică, trebuie să aplice 10 soluţii cuprinse în Cartea Albă a Energiei. Sunt măsuri care pot fi puse în practică imediat", a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, coordonatorul proiectului Cărţii Albe, Yvonnick David.
Propunerile instituţiilor franceze vizează stabilirea unui contract tip de gestionare a energiei la nivelul clădirilor, încheiat între proprietarul şi administratorul clădirii, pentru creşterea eficienţei energetice şi reducerea facturii consumatorului final. În România, consumul mediu de energie din locuinţe este de 390 KWh pe metru pătrat pe an, comparativ cu media europeană de aproximativ 220 KWh/m2/an.
Bani europeni pentru eficienţa clădirilor
"Propunem, de asemenea, construirea unui program operaţional dedicat eficienţei energetice a clădirilor. Potrivit normelor europene, România poate să creeze un program operaţional, prin care să aloce 4% din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, adică 359 milioane de euro pâna în 2013, pentru proiecte privind creşterea eficienţei energetice a clădirilor", a precizat Yvonnick David.
Cartea Albă cuprinde o măsură referitoare la dezvoltarea cogenerării de înaltă eficienţă, printr-un program naţional de modernizare a centralelor de producţie de energie termică în cogenerare.