Închiderea spitalelor este o măsură nepopulară, dar care trebuia luată, susţine ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Şi pentru a-şi susţine punctul de vedere a făcut publice câteva fotografii cu o pacientă care avusese un accident vascular cerebral şi care prezenta răni grave pe corp ca urmare a imobilizării pe termen lung la pat, fără a primi îngrijirea medicală potrivită.
Şeful de la Sănătate a declarat că femeia era internată de 32 de luni în Centrul de Sănătate Băneasa, din judeţul Constanţa, iar răni de o asemenea gravitate puteau fi făcute în patru - şase luni de imobilizare.
Mai multe poze aici.
"Astăzi nu vă prezint indicatori sau cifre. Vreau să vă arăt imagini pentru a vă arăta şi demonstra cum erau trataţi pacienţii în spitale. (...) Şase luni a fost imobilizată fără să-i pese cuiva. Ca bolnav cronic, trebuia internată 50 de zile. Nu doar că au ţinut-o degeaba, dar au îmbolnăvit-o şi de altceva", a declarat ministrul Cseke Atilla.
"Ce ar trebui să facem cu acest sistem? Să luăm măsuri radicale sau să păstrăm asemenea cazuri? Oamenii mor cu zile, măcinaţi de răni. (...) Cine îşi asumă suferinţa acestei femei? Un om responsabil trebuie să ia măsuri", a mai spus Cseke Atilla.
De asemenea, oficialul a declarat că a cerut direcţiilor de sănătate publică să înceapă un control în toate spitalele pentru a verifica dacă mai există cazuri similare.
Acesta le-a cerut celor care au scos oameni în stradă să protesteze faţă de închiderea spitalelor să înceteze aceste manifestări, deoarece decizia luată este una corectă.
Potrivit şefului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) din Constanţa, Constantin Dina, în Centrul de Sănătate Băneasa au fost înregistraţi 80 de pacienţi în trei luni, dar se dorea păstrarea Secţiei de psihiatrie pentru a se încasa 4,8 miliarde de lei.
"Erau 61 de oameni angajaţi