În ultimii zece ani contingentul elevilor din Moldova s-a redus cu mai mult de o treime. Cu toate acestea, numărul instituţiilor de învăţământ a rămas acelaşi. Am ajuns să avem gimnazii în care profesorii sunt mai numeroşi decât elevii, spune Mihai Şleahtiţchi, Ministrul Educaţiei.
Criza demografică a dus în ultimii cinci ani la închiderea a 69 de şcoli din republică. Reducerea şi reorganizarea instituţiilor şcolare va continua în următorii doi ani. Începând cu 2012 reţeaua de şcoli de la sate va fi restructurată. În locul multelor instituţii mici şi cu elevi puţini vor apărea şcoli de circumscripţie.
Şcoala din Ochiul Roş, raionul Anenii Noi, este una dintre cele care vor fi închise. Aici învaţă astăzi 54 de copii, deşi clădirea este prevăzută pentru un număr de zece ori mai mare. „În scurt timp vom avea clase de doar doi-trei elevi, vom fi nevoiţi să facem clase comune cu un singur profesor. În acest caz sunt indicate şcolile de circumscripţie", afirmă Gheorghe Vataman, şeful Direcţiei Tineret şi Sport din Anenii Noi. În acest raion există şase şcoli medii care urmează să fie închise din cauza numărului mic de copii.
Foto: Copiii petrec mai mult timp afară unde este mai cald decât în sala de clasă/ Olga Ceaglei
Instituţia este cea mai impunătoare construcţie din localitate. A fost construită în timpul URSS din blocuri de piatră şi cu ferestre mari. Are două nivele şi mai multe săli de clasă, însă nu toate sunt pline de elevi. Instituţia are nevoie urgentă de bani pentru reparaţii, deşi în anul trecut a primit 100.000 de lei pentru reparaţia acoperişului şi a două săli de clasă. Nu există apă curentă şi grup sanitar în interiorul clădirii, iar sălile de clasă sunt încălzite de sobe de teracotă. Chiar şi aşa, elevii stau la lecţii îmbrăcaţi, iar pe holuri căldura nu ajunge deloc.
NU SUNT BANI PENTRU HĂRŢILE DE GEOGRAFIE
Sergh