Miniştrii de externe ai statelor membre ale UE, reuniţi în cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG), au aprobat azi, la Luxemburg, strategia UE pentru regiunea Dunării, adoptată de Comisia Europeană în luna decembrie a anului trecut, informează un comunicat de presă al executivului UE citat de Agerpres. Sursa: Andrei Toboşaru
Pregătirile pentru punerea în aplicare a strategiei sunt deja în curs de desfăşurare. Aproximativ 200 de acţiuni prioritare vor contribui la dezvoltarea potenţialului economic imens al regiunii şi la ameliorarea condiţiilor de mediu în regiune.
„Aprobarea de astăzi constituie o etapă importantă. De acum este responsabilitatea ţărilor dunărene, a regiunilor şi a părţilor implicate la faţa locului să facă eforturi de punere în aplicare, activitate care ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. Până în anul 2020, regiunea Dunării ar trebui să ofere locuitorilor săi o calitate a vieţii ameliorată, mai multe oportunităţi economice, mai multe societăţi inovatoare creatoare de locuri de muncă, condiţii de mediu mai bune şi schimburi culturale mai intense”, a declarat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn.
100 de miliarde de euro
Strategia UE pentru regiunea Dunării se referă în principal la 14 ţări, dintre care 8 sunt state membre (România, Germania, Austria, Ungaria, Republica Cehă, Republica Slovacă, Slovenia şi Bulgaria), iar 6 sunt ţări din afara Uniunii (Croaţia, Serbia, Bosnia, Muntenegru, Ucraina şi Republica Moldova).
Deşi strategia nu va oferi o finanţare UE suplimentară, regiunea beneficiază deja de o finanţare considerabilă prin intermediul unei serii de programe ale UE. Obiectivul este de a fructifica într-o mai mare măsură sprijinul disponibil - nu mai puţin de 100 de miliarde euro au fost alocate în cadrul politicii de coeziune (Fondul european de dezvoltare regională,