Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că există o legătură între plictiseală şi bolile cardiovasculare. Potrivit experţilor de la University College din Londra, persoanele care sunt plictisite prezintă un risc dublu de a deceda din cauza unui infarct sau accident vascular cerebral, spre deosebire de cele care au o viaţă activă, informează Associated Press.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au monitorizat 7.500 de persoane, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 35 şi 55 de ani. Voluntarii au fost supravegheaţi pe o perioadă de 25 de ani.
Pe parcursul studiului, s-au înregistrat cu 40% mai multe decese în rândul subiecţilor care afirmau deseori că se plictisesc, comparativ cu participanţii care nu se confruntau cu această problemă.
Riscul de deces este pus pe seama faptului că plictiseala determină persoanele să fumeze sau să bea alcool, explică Annie Britton şi Martin Shipley, autorii studiului publicat în International Journal of Epidemiology.
"Persoanele care sunt mai mereu plictisite nu acodă o importanţă deosebită alimentaţiei şi duc o viaţă sedentară. Acest lucru creşte considerabil riscul de boli cardiovasculare", spune dr. Christopher Cannon, profesor de cardiologie de la Universitatea Harvard şi membru al Colegiului American de Cardiologie.
Specialistul precizează că persoanele care invocă plictiseala ar putea suferi de o formă de depresie, mai ales că simptomele sunt identice. Potrivit medicului cardiolog, atunci când o persoană este plictisită, în organism apar hormoni care atacă inima.
"Plictiseala este un factor care influenţează apariţia anumitor boli care pot fi fatale. Pe parcursul monitorizării am constatat că subiecţii care erau plictisiţi prezentau o stare de sănătate precară", spun autorii studiului.
Oamenii de ştiinţă britanici au descoperit că există o legătură între plictiseală şi